Mat

Om jag aldrig bott så bra som i Sydafrika så har jag nog hellre aldrig ätit så gott till en så billig penning som i Sydafrika heller. Portionerna är rikliga och servicen utmärkt. Ska man säga något så är det att de genomgående är liiiite väl snabba att duka ut, man hinner bara precis svälja ner maten. Här är några exempel på vad det kostar att äta. Priserna som anges är i ZAR, ungefär det samma i svenska kronor:

Förrätt
– Clam chowder soppa 28
– Nachos med ost och tre olika dipsåser för två 36
– Avocadosallad 41

Huvudrätt
– Friterade bläckfiskringar 54
– Helstekt sjötunga 89
– Helstekt sjötunga med calamari tubes 89
– Åtta jätteräkor från Mocambique 108

Dessert
– Malvapuddig 19
– Creme Caramel 26

Dryck
– Strega och liknande 9
– Ett glas vin 7-22
– Mineralvatten 8-16
– Öl 14
– En flaska vitt vin, Two Oceans 45

Under rubriken Dessert nämns malvapudding. Det är en nationalrätt i Sydafrika och jag åt den med stor aptit många gånger. Kakan serveras antingen varm med lite lättsmält vaniljglass eller kall med vispad grädde.

Jag har importerat kakan till Sverige och här kallar jag den Cape Brandy Tarte.

250 gram dadlar
2,5 dl vatten
1 tsk bikarbonat
100 gram smör
225 gram strösocker
2 ägg
160 gram vetemjöl
en nypa salt
0,5 tsk bakpulver

Sås:
135 gram socker
1,5 dl vatten
1 msk smör
1 tsk vaniljessens
1 dl brandy

Tillbehör:
vispad grädde citronmeliss och eventuellt lite hackade nötter

Kärna ur dadlarna och mal dem till kräm. Strö bikarbonaten över och häll på det kokande vattnet. Rör om tills du får en kräm och låt det kallna.
Vispa smör och socker luftigt och tillsätt sedan äggen, ett i taget.
Blanda vetemjöl, salt och bakpulver och rör ner det i smeten tillsammans med dadelkrämen.
Häll smeten i en kakform som är 25 cm i diameter och grädda i 180 grader mitt i ugnen under 45 minuter.
Förbered under tiden såsen genom att koka upp socker, vatten och smör i en gryta. När sockret smält tar du av grytan från värmen och tillsätter vaniljessens och brandy.
När kakan är färdig tar du ut den ur ugnen och häller den varma såsen på den varma kakan.
Låt den svalna och ställ den sedan i kylskåpet.
Servera kakan med en klick vispgrädde och garnera med citronmeliss och eventuellt hackade nötter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s