Smått & gott

Många frågar om säkerheten. Jo, det är klart att man ska vara på sin vakt, men om man använder sunt förnuft så känns det relativt lugnt. Flera hotell i Kapstaden har transportservice mellan hotellet och Waterfront. Vi hade ca 1.500 meters promenad dit och enligt hotellet är det ok att gå dit på dagen, men på kvällen ansågs det inte säkert. Så fort kontoren stänger vid 17.30-tiden går man inte ut på promenad. Men taxi är å andra sidan inte så dyrt. Det kostar två ZAR i framkörningsavgift.

Du som alltså funderar på fotbolls-VM i Sydafrika 2010 behöver inte stanna hemma för att det skulle vara banditer i varenda buske. Fotbolls-VM spelas i Kapstaden, Port Elizabeth, Durban, Bloemfontein, Johannesburg, Pretoria, Rustenburg, Polokwane och Nelspruit.

Årstider har man egentligen bara två i Sydafrika. Sommar och vinter. Oktober/november till mars/april räknar man som sommar och övriga månader är vinter, men inte riktigt vad vi i Sverige kallar vinter. Under 15 grader blir det inte.

Reser man långt hamnar man ofta i en annan tidszon och det kan vara jobbigt att ställa om kroppen. När man åker till Sydafrika är inte detta ett problem. När klockan är 12 i Sverige är den 13 i Sydafrika. Dock inte när Sverige har sommartid. Då vrider vi fram klockan en timme medan de kör samma tid.

Affärerna har oftast öppet mellan 09:00 och 17:30, men i Waterfront är det mer turistinriktad och man stänger först vid 21-tiden.

Dricks ger man på restaurangen och till taxichauffören. 10-15 % är det vanliga. Får du hjälp med väskorna på hotellet/flygplatsen ger du 5-10 ZAR per kolli.

I Sydafrika är det vänstertrafik. Ska du därför ut och köra själv så se till att du får en automatväxlad bil. Själv är jag väldigt mycket högerhänt och skulle aldrig fixa att växla med vänster hand. Inte köra vänstertrafik heller för den delen, men nu var jag kartläsare och mannen förare. Teamwork kallas det! Vi körde ca 200 mil med bensin som kostar hälften av vad den gör i Sverige, ca 5:80 ZAR betalade vi litern. Vägarna är mestadels fina och trafiken gles. Hastigheten varierar. Den kan vara 120 km/tim på en väg som motsvarar 90 i Sverige, utan mitträcke. Vill du inte köra själv kan nedanstående företag stå till tjänst:

African Eagle Day Tours – halv-, hel- och flerdagsturer.
Thompsons Africa – citysightseeing i Kapstaden, halvdagstur till Cape Point, dagsturer till Kirstenbosch Botanical Gardens och Stellenbosch t ex, transportservice till flygplatser och shoppingcentra.
Hylton Ross – allt i utflyktsväg.

Är du äventyrlig på riktigt och vill lufta dig med de stora hajarna i havet börja med att besöka sajterna White Shark Projects, Shark Diving Unlimited och White Shark Adventures.

Från Hout Bay, en halvtimme söder om Kapstaden, kan du åka och titta på de lite snällare djuren – sälarna på Duiker Island. Läs mer på Circe Launches sajt.

Om du ska ringa utanför Sydafrika slår du först 09 och därefter landsnummer, riktnummer och abonnentens nummer. Sydafrikas landsnummer är 27.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s