Paarl

Efter Langebaan drog vi ca 15 mil söder ut igen och till Paarl. Här bodde vi på De Wingerd Wijnland Lodge, vägg i vägg med ett hotell som räknas som ett av Sydafrikas tio bästa, Grande Roche Hotel. Vi gick dit och tittade – oj, oj, oj! På vägen ut stod det en skylt ”du har väl inte glömt lämna tillbaka nyckeln till sviten”. Inte till rummet alltså, utan till sviten. Där var allt sviter. Det är annat än Enehall i Båstad det.

paarl_1

Paarl är som samhälle mer likt det som vi är vana vid och landskapet är berg och djupa dalar med vingårdar så långt ögat når. Bortsett från vingårdar finns det en hel del annat att titta på i Paarl och dess närhet.

paarl_4

I själva Paarl är det två saker man besöker. Det ena är Taal Monument. Här uppifrån ser man faktiskt ända till Taffelberget. Det är fem mil till Kapstaden från Paarl, men långt bort i väst syns Sydafrikas mest kända silouette. Taal Monument uppfördes 1975 och heter på engelska The Afrikaans Language Monument. Det består av flera delar varav den högsta kolonnen är 57 meter hög. Men känner sig rätt liten där uppe.

taal_1

taal_2

Den andra sevärdheten i Paarl är granitkupolerna. Det är dessa stenar som gav Paarl sitt namn. Den holländske upptäcksresanden Abraham Gabbema kallade berget peerlbergh (pärlberget) när han fick se det första gången och det glimrade i graniten i solen efter en regnskur. Här är det otroligt bra att ha en jeep! Som kartläsare utlovade jag att det inte skulle bli fler grusvägar, men jag kunde dessvärre inte hålla det. Vi körde inte ända upp, men nästan … Ska du själv åka dit så ta den norra vägen, den är något mindre dålig än den som går upp till vänster strax efter den södra infarten till Paarl.

paarl_2

paarl_3

Men efter titten på stenarna var det bara att susa runt. Vi var bland annat på en krokodilfarm ca en mil söder om Paarl, Le Bonheur Crocodile Farm. De har ännu inte någon hemsida, men jag försäkrar; det var krokodiler överallt. Stora, små och mitt emellan. Ett par tusen tror jag guiden sa.

krokodil_1

krokodil_2

Sedan gjorde vi också en tur till Monkey Town utanför Somerset West. Här har de även en avdelning där man får gå in till aporna, små söta Herr Nilsson-apor, som matades med gröt.

apor_1

apor_2

apor_3

Även en lejonpark hann vi med, Drakenstein Lion Park. Det är ett företag som tar hand om lejon som farit illa på exempelvis cirkusar och man kan själv ge sitt bidrag till lejonens välbefinnande genom att adoptera en krabat under ett år. 1.000 ZAR kostar det. Lejonet Leo fastnade vi mest för. Han är utan hårman för att han kastrerades när han var liten. Han lever nu med två damer.

leo_1När jag höll på med denna websida skickade jag ett mail till Drakenstein Lion Park och skrev att jag har bilderna på Leo på flera väl synliga ställen. De svarade att Leo avled ”peacefully” 2012-08-18.

leo_2

En sväng till Stellenbosch och Frankenhoek gjorde vi också. Till Stellenbosch, Sydafrikas näst äldsta stad, är det svenska friidrottslandslaget åker i mellandagarna varje år och stannar tre-fyra veckor. Det kan vi förstå. Stellenbosch är ett mycket trevlig ort och naturen runt omkring är något utöver det vanliga. Till Frankenhoek åkte vi bara för att äta middag, det är liksom till Stellenbosch ca tre mil dit, och ett civiliserat samhälle med många fina restauranger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s