Efter Montagu körde vi norrut och ut till kusten igen. Nästan 30 mil senare hade vi nått Langebaan, som var målet och där bodde vi på Harrison´s House.
Vårt stora rum med en vidunderlig utsikt
Dagens väderprognos serverades till frukost
Något bättre och mer smakfullt än Karen Harrisons ställe får man leta efter. Gästvänligheten och servicen var alldeles lysande och området i det närmaste splitternytt med massor av stora och fina hus. Dessutom verkade vi ha få det finaste rummet också! Utsikten därifrån var härlig och vi vågade oss också på ett bad i lagunen även om det inte riktigt är läge för att bada i Atlanten där vattentemperaturen ligger på max 14-15 grader, oftare lägre (under 10).
Stranden i Langebaan, kallt i vattnet!
På väg ner till stranden, till vänster låg en restaurang där vi åt gott på kvällen
Annars är Langebaan ett lugnt område och det lades in i programmet för att få tid att koppla av vid poolen och läsa en bok. Vi gjorde utflykt till den lilla fiskebyn Paternoster och därifrån hade vi tänkt ta en sväng till Stompneus Bay och St Helena Bay, men vägen var så otroligt dålig att vi vände, trötta på dåliga vägar i stil med dem till Sanbona.
Vill man annars aktivera sig finns möjlighet till lite av varje. Strax utanför Langebaan finns Club Mykonos som är ett hotell- och andelskomplex i medelhavsstil a la Grekland med casino. Det är heller inte långt till West Coast Fossil Park, men det är kanske mest för arkeologer. Å vill du köra ytterligare ca 15 mil norrut kommer du till Citrusdal och Cedarberg.
Citrusdal är Sydafrikas tredje största citrusdistrikt. I den första fruktträdgården planterades plantor från Jan van Riebeecks (den den nederländske kolonisatören) trädgård vid foten av Taffelberget. Ett träd är nu, efter att ha burit frukt i 250 år, ett nationalmonument.
Cedarberg är ett samhälle/by men också en bergskedja med annorlunda vildmark med toppar av sandsten som eroderats till märkliga formationer.
Till Citrusdal och Cederberg åkte vi inte, men vi gjorde en sväng till West Coast National Park, känd för sitt fågelliv. Vi hade hoppats få se flamingo och pelikaner, men de håller till på annan plats vid den här tiden på året. Ryska fåglar kan man annars gissa att vi såg. Varje år flyttar mellan 50.000 och 70.000 fåglar från norra Ryssland till lagunen för att övervintra. Jag kan försäkra att det är en låååång flygresa … Däremot dök det upp en sköldpadda på vägen. En ensam liten stackare! Men faktum är att det varnas för sköldpaddor på vägarna lite här och där. I Sverige är det älgar som trampar runt. I Sydafrika sköldpaddor och apor! Å strutsar – de finns överallt.
På tal om strutsar. Det finns fina grejer som är gjort av strutskinn. Det på kroppen blir väskor och skor och det på benen blir till bälten. Dyrt är det, men smakar det så kostar det. Karoo Classics butik i Stellenbosch rekommenderar jag när det gäller detta. En oas för dig som gillar vackra saker.