Townships

I townships bor hela 60 % av Sydafrikas befolkning. I Kapstaden något fler.

Townships är en väldigt sydafrikansk grej och något jag absolut vill rekommenderar att besöka. Det finns flera organiserade turer att följa med och något annat är heller inte tänkbart, man åker inte in i ett township på egen hand. Turen med Inkululeko Tours tog 3,5 timme och då besöktes Kapstadens första township Langa samt det senaste. Townshipsen är som egna små samhällen med barer och restauranger, frisersalonger, skolor, medicinmän och faktiskt också ett bed & breakfast.

township_tour_10

Skjulen är nästan det första som möter dig när du åker ut från Kapstadens flygplats, det ena mer fallfärdigt än det andra och med offentliga toaletter på rad, men innanför finns det faktiskt något som kan liknas vid lägenheter i flervåningshus eller, som en tidigare turist uttryckte sig, detta är ju Beverly Hills. Det är VÄLDIGT olika standard. För den billigaste ”lägenheten” betalar man ca 250 ZAR och för den dyraste ca 1.000 ZAR. I vissa kan det bo tre familjer, paren sover på sängarna och barnen på golvet. Då ska man veta att en som kör lastbil tjänar ungefär 2.500 ZAR i månaden. Något socialförsäkringssystem har man inte i Sydafrika, blir du arbetslös så blir du arbetslös. Barnbidrag finns dock. Från en månads ålder tills barnet är 14 år får man 140 ZAR i månaden.

township_tour_1

township_tour_2

township_tour_3

township_tour_4
Här håller man på att bygga …

township_tour_5
… det ska bli så här

township_tour_6

township_tour_7Varenda gång jag tittar på den här bilden undrar jag vad det blivit av honom

township_tour_8
Mamma till barnet ovan – hon stod och diskade när vi kom förbi. De är glada för besökare och har inget emot att bilder tas.

township_tour_9
En spelevik på ett daghem. Det såg ut som hemma. Barnen hade egna fack för sina prylar.

Andra som kör turer till townships runt Kapstaden är Cape Town Township Tours och Zibonele Tours & Transfers. Priset för en halvdagstur ligger på mellan 250 och 350 ZAR. I vissa turer ingår också lunch. Åker du en söndag brukar ett besök i en kyrka ingå och då blir det gospelmusik.

township_tour_11

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s