Taffelberget

Taffelberget är för mig synonymt med Sydafrika och vi hade turen att pricka in ett besök där när det inte var dukat, det vill säga när inte molnen skymde toppen. Den dagen vi åkte hem verkade berget dock få gäster, se bilden nedan, och bekanta till mig försökte fyra gånger innan de gav upp och åkte till Lion´s Head istället.

taffelberget_duk

Bergkedjan på Kaphalvön består av sandsten ovanpå skifferlager som uppstod för ca 700 miljoner år sedan samt stora områden granit. Över 1.400 växtarter av de 2.285 arter som finns på Kaphalvön hittar man på Taffelbergets naturskyddsområde.

Till Taffelberget tar man sig med bergbana, Table Mountain Cableway. Därifrån har man en underbar utsikt över Kapstaden. Det som sticker upp som en spets bredvid stadskärnan är Lion´s Head. Denna topp på 669 meter över havet skiljer Kapstaden och förorterna bredvid Atlanten. Andra änden av platån heter Signal Hill (350 m), också kallad ”lejonets rumpa”. Därifrån avfyras en kanon med 1,5 kg krut dagligen exakt klockan 12. Därav namnet the Noon Gun.

taffelberget_1

taffelberget_2

Ungefär en halv miljon människor besöker Taffelberget varje år. Liftarna, som tar 65 passagerare per tur och väger 13 ton stycket, har ett roterande golv vilket gör att du inte behöver trängas om bästa platsen. Sex minuter tar resan. Bergbanan har funnits sedan 1929, men den som är där nu är inte så gammal. 1997 togs den i bruk.

taffelberget_3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s