Kapstaden

Min personliga iakttagelse av Kapstaden, eller The Mother City som staden också kallas, är att den inte är särskilt vacker, men det är å andra sidan inte Palma de Mallorca när de stänger för siesta heller. Första tanken när man går in för landning, flygplatsen ligger centralt endast 20 km från city, är ”vad brunt det är”. Men bergskedjan med Devil´s Peak i öster, Table Mountain lite mer till väster och Lion´s Head och Signal Hill lite mer norr ut gör det ändå inte så tokigt. Utsikten från Table Mountain kan man heller inte klaga på. På ena sidan berget ligger Kapstadens centrum och på andra sidan Atlanten med kända orter som Camps Bay, Clifton och Sea Point.

Bra överblick över staden får man med hjälp av turistbussarna Hop On-Hop Off. Den röda linjen är inriktad på stadskärnan inklusive Taffelbergets nedre bergbanestation och gör också stopp vid Atlantkusten. Den blå linjen kör en längre runda och tar dig ända ner till Hout Bay, halvvägs till Cape Point, och Kirstenbosch National Botanical Gardens. Varje buss har 13 hållplatser och det är bara att hoppa på och av på vilken av dessa du vill. Bussarna går varje halvtimme och när du är klar på en plats tar du bara nästa buss.

hopon_hopoff

Vill du inte sitta på bussen kan du deltaga i guidade promenader, se mer om detta på Footsteps of Freedoms sajt.

Rabatter på många attraktioner i Kapstaden och dess omgivning får du via The Cape Town Pass.

Greenmarket Square är det på vardagarna marknad och denna flyttar till Green Point utanför fotbollsstadion på söndagarna. Här är det prutning som gäller och kör på halva beloppet som de säger. Träsniderier i form av djur och skålar finns det gott om. Salladsbestick, smörknivar och liknande redskap likaså. Tyger, t-shirts, skinnväskor, bälten och tavlor finns också.

Är behovet av varuhus stort finns Edgars och Woolworths. Tänk på att du får tillbaka momsen, 14 %, på alla prylar du handlar över 250 ZAR. Hur du går till väga, och det är mycket enkelt, kan du läsa på Tax Refunds sajt.

Kapstaden har också köpcenter, men om dem kan jag inte uttala mig för vi var inte inne på shoppinglinjen den här gången. Canal Walk är dock ett av dem och det finns transportservice hit från en del hotell till en liten avgift. Läs mer om detta på köpcentrets hemsida.

Ska man shoppa får det nog bli köpcenter. Det känns inte riktigt som om utbudet i Kapstaden för övrigt är särskilt märkvärdigt. I Waterfront, se särskild rubrik om detta, finns en del butiker med afrikanska prylar om man vill ha en giraff eller ett kuddfodral med en zebra på med sig hem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s