Hermanus

Efter fyra nätter i Kapstaden styrde vi mot Hermanus, en mindre kuststad vid Walker Bay, ca 15 mil österut. Efter en dryg timma hade vi kommit till Strand med sin fantastiska badstrand. Här är det också lite bättre temperatur i vattnet i jämförelse med stränderna i Kapstaden. Strand gränsar för övrigt till Somerset West, en ort dit många svenskar hittat.

hermanus_2

Hermanus har sin högsäsong mellan augusti och november då valarna kommer till bukten från Antarktis för att kalva. Hermanus sägs vara den bästa platsen på jorden att se valar från land. Man kan stå på klipporna inne i centrum medan tjugo meter långa valar simmar förbi framför fötterna.

hermanus_1

Vi bodde fem kilometer väster om Hermanus, i ett ”bostadssamhälle” vid namn Vermont. En natt på On The Vermont Guest House blev det. Det är i ”guest house” man oftast bor i Sydafrika, i villor som ägs av vita där rum med badrum hyrs ut.

Stannar man lite längre i Hermanus än vi gjorde kan man göra utflykt till Cap Agulhas, Afrikas sydligaste spets. Hit är det ca 15 mil.

Cape Agulas fick sitt namn från de tidiga portugisiska sjöfararna som seglade runt Afrika på 1400-talet. När de nådde den sydligaste punkten under sin färd märkte de att deras kompassnålar inte påverkades av magnetisk avvikelse utan pekade rakt norrut. De kallade därför platsen för Nålarnas udde. Vid den här höga udden, där den afrikanska kontinentalhyllans sydspets försvinner i havet för att forma vad som kallas Agulhas Bank möts Atlanten och Indiska Oceanen. Det enda monument som markerar detta är en sten.

Vraket av den japanska trålaren Meisho Maru 38 är synligt två km vänster om Agulhas Lighthouse. Fyren byggdes 1848 och är efter Greenpoint Lighthouse den äldst fungerande fyren i Sydafrika. Den togs ur bruk under en period med renoverades och återinvigdes 1988. Idag kan man se dess 7,5 miljoner normalljus starka lampa från 30 sjömils avstånd. Museet i anslutning till fyren öppnades 1994. 71 trappsteg leder till tornets topp, varifrån man har en hänförande utsikt över kust- och havslandskapet.

Annat att besöka i närheten är Bredasdorp, som ligger i en region med böljande kornfält och fårbetesmarker. Staden är centrum för ullindustrin men i huvudsak genomfartsled längs vägen till Cape Agulhas och Arniston.

Stadens mest intressanta sevärdhet är Shipwreck Museum som är tillägnat sydkustens tragiska historia. Den farliga kuststräckan har kallats skeppskyrkogården på grund av de klipprev, stormvindar och starka strömmar som gör den till en av de farligaste i världen. Sedan 1952 har fler än 130 skepp förlist här. Det är i genomsnitt ett haveri för varje kilometer kust. Museet invigdes 1975 och är inrymt i en gammal prästgård och kyrkosal (Shipwreck Hall) som båda är nationella monument. Drivved och inredningsdetaljer från skepp är vanliga i dörr- och fönsterkarmar och taksparrar.

Swellendam, lite längre norrut och alldeles vid N2:an, är en av Sydafrikas äldsta städer. Staden, som ligger vid foten av mäktiga Langeberg är väldigt vacker och bjuder på mycket intressant arkitektur samt ett stort utbud av högklassiga restauranger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s